Tužky

Tužky
Obyčejná tužka je jeden z nejdůležitějších kreslících a psacích nástrojů. Učíme se s ní psát i kreslit. Pro mnohé z nás zůstává nejoblíbenějším psacím nástrojem nejen proto, že se dá vygumovat a tím zahladit stopy po chybách, ale protože se nám s ní dobře píše. 

Tužka je grafitová tuha s dřevěným obalem. V dnešní době má tužka mnoho podob. Základem stále zůstává grafitová tuha, která má jen jiné pouzdro, podle toho rozlišujeme názvy tužek na:
  • obyčejné tužky, jejichž obal je ze dřeva či plastu
  • mikrotužky
  • versatilky
  • progresky“ - progresso

Obyčejné tužky

Každá tužka je značena takzvanou tvrdostí grafitové rudy. Základní označení je 1 až 4. Jednička je nejměkčí a čtyřka nejtvrdší. Umělci značí tvrdost kombinací písmen a číslic. Označení H je značení tvrdých tuh. Používají se především na rýsování nebo psaní. Platí, že čím větší číslo, tím je tužka tvrdší nebo měkčí. Pro měkké grafity používáme označení B. Jsou to tužky určené pro kreslení. Tuha se snadno rozmazává.

Řazení od nejtvrdší tuhy k nejměkčí:
9H - 8H - 7H - 6H - 5H - 4H - 3H - 2H - H - F - HB - 2B - 3B - 4B - 5B - 6B - 7B - 8B - 9B

Obyčejné tužky bez dřevěného pouzdra takzvané „progresky“ jsou grafitové tuhy obalené v lesklé tvrdé hmotě. Tato tužka díky jejímu průměru nepotřebuje obal ze dřeva. Více si o jejím složení můžete přečíst na stránkách firmy KOH-I-NOOR.
Tvrdost tužek

Versatilky

Jsou to držáky na grafitové tuhy. Výrobek je české značky KOH-I-NOOR, poprvé byl uveden na trh roku 1950. Versatilka je obvykle kovová, ovšem vyrábí se i její plastová verze, ta, dle mého názoru, nemá takové kouzlo jako její originál. 

Na trhu jsou uvedeny různé velikosti: klasická velikost - tenká, silnější a tlustá - krajon (jak na uhel tak i na grafit). Na obrázku můžete vidět klasické Versatilky. Avšak prodávají se i automatické/mechanické versatilky, které funkčností připomínají mikrotužky. Existují i různé zkrácené verze Versatilek. Jejich cena se pohybuje od 45 Kč do 170 Kč, záleží na velikosti a typu Versatilky


Versatilky

Umělecké tuhy

Pokud si koupíte krajon (tlustou Versatilku) můžete do ní použít uměleckou tuhu. Pod tím to pojmem si můžete představit jakoukoliv tuhu, tedy: rudku (hnědočervená barva), umělý uhel, grafitovou tuhu, křídu a jiné. Přírodní uhel bych do ní nedávala, kvůli jeho křehkosti. Také je možné si zakoupit uměleckou tuhu v tužce (připomíná pastelku).

Rudka KOH-I-NOOR 30 Kč, Umělý uhel KOH-I-NOOR 30 Kč, staré tuhy, přírodní uhel KOH-I-NOOR 55 Kč
Umělecké tuhy v tužce značky Daler-Rowney, 350 Kč (ALTAMIRA)

Jak se vyrábí tužky


0 komentářů