Distress Ink


Ještě jste neslyšeli o Distress Ink od firmy Ranger? Je nejvyšší čas vás seznámit s touto „novinkou“ respektive novinkou na českém trhu. Pro ty, kteří už Distress Ink znají, mám zde zajímavý odkaz na prázdninovou novinku z Ameriky - Tim Holtz Distress Markers. Mám dojem, že v ČR nejsou zatím dostupné.

Co je to Distress Ink?

Zjednodušeně řečeno je to razítkovací polštářek napuštěný příslušnou barvou, za který utratíte asi 110 Kč. Proč byste měli dávat takové peníze za na první pohled obyčejný razítkovací polštářek? Polštářek, je z trochu jiných materiálů než třeba výrobek od KOH-I-NOOR, takže barva se drží v horní ploše a neustále se rozlívá. Takže se vám nemůže stát, že prostředek nebarví, ale okraje ano.

Nejpodstatnější je barva, kterou je materiál napuštěný. Má specifické vlastnosti, pro které ji všichni chtějí. Na obalu můžete vidět na odstíny barev, které je náplň schopná vytvořit. Navíc odstíny barev na obalech naprosto odpovídají barvám inkoustu.

Vlastnosti inkoustu

Zde bych si dovolila použít větu od Horsta Fuchse „Není to jen tak nějaký obyčejný inkoust - je zázračný!“. Opravdu by se mohlo zdát, že umí kouzla. Pokud inkoust nanesete na houbičku (třeba kuchyňskou) a začnete krouživými pohyby natírat papír, vznikne vám stínový efekt. Navíc pokud postříkáte natřenou oblast vodou, vytvoří vám takové zvláštní světlé kapičky. Největší výhodou je, že po zaschnutí papír můžete namáčet, jak chcete, ale barva se ani nehne. Další efekty můžete vidět ve videu pod článkem.


K čemu se používá

Nejčastěji se používá barva čaje na vintage (zestárlý) efekt u fotografií, například do šperků z křišťálové pryskyřice nebo scrapbooking [skrepbuking] (vytváření rodinných alb s ozdobami a tematickými listy). Často se také využívá na pozvánky, přáníčka nebo jmenovky na dárky. Další využití závisí především na vaší fantazii.

Další využití

Pokud byste chtěli dělat nějaké přáníčko a ne jen vytvářet efekty staré fotografie, jsou k tomu zapotřebí další věci. Mnoho z nich můžete nahradit i jinými (levnějšími) variantami. Například místo speciální houbičky rozřezejte houbičku na nádobí nebo místo Mini mister (malý rozprašovač) vám stačí štětec.

Dále jsou zapotřebí razítka. Můžete používat jak silikonová tak gumová. K těm je dobré si pořídit takové speciální lepidlo v polštářku, pak můžete využít i perleťový prášek nebo embosovací prášek (lesklý vystouplý efekt). K emobosovacímu prášku potřebujete horký vzduch, tedy fén nebo horkovzdušnou pistoli, aby se prášek roztavil.


Odkazy

  • Návody a videa na YouTube
  • Oficiální stránky v angličtině Ranger Ink
  • Obchod Praha - Čakovice, Creative (89 -105 Kč)
  • Obchod Praha - Podolí, DecuAtr (108 Kč)
  • Výrobky na Fleru

Videa

Základní techniky



0 komentářů